LSD (или диетиламид на лизергиновата киселина) спада към групата на халюциногените. Веществото за пръв път е синтезирано през 1938 г., а за характерните му ефекти се разбира няколко години по-късно. LSD има някои физически ефекти като разширяване на зениците, повишаване на телесната температура и кръвното налягане, но най-характерни са промените в сензорно-представната сфера: появяват се зрителни халюцинации (например геометрични форми, проблясъци, интензивни цветове), синестезия (например виждане на определени цветове при чуване на определени звукове), промени в представата за време (времето тече по-бързо или по-бавно). Възможни са нежелани ефекти като панически реакции (т. нар. bad trip) и флашбекове. Към LSD не се развива зависимост.

В България LSD е забранено от закона вещество.

КАКВО Е LSD?

LSD е полусинтетичен халюциноген и един от най-силните познати наркотици. Употребата за забавление е станала популярна между 1960 година и осемдесетте, като сега не е толкова популярна. Счита се, че по-голямата част от LSD на пазара се произвежда извън Европа, но вторичната подготовка на дозите чрез потапяне или накапване на хартиени квадратчета е по-разпространена на континента. Тези дози обикновено имат цветни картинки – анимационни герои, геометрични или абстрактни мотиви.

LSD е безцветна и разтворима във вода сол без мирис. Обикновено се разпространява под формата на листове абсорбираща хартия с отличителни картинки и перфорирани квадратчета. Всеки лист обикновено съдържа 100 или повече дози. По-рядко се разпространява под формата на малки таблетки с диаметър 2-3 мм, желатинови квадратчета или в капсули. Срещат се и разтвори на LSD във вода и алкохол.

ОТКЪДЕ ИДВА?

LSD е синтезирано за пръв път от Албърт Хофман през 1938 г., докато работел за Sandoz Laboratories в Базил. Няколко години по-късно при преоценка на веществото, той изпитал ефектите му, съвсем без да иска. 

През петдесетте и шейсетте години на миналия век Sandoz са направили оценка на терапевтичните приложения и са продавали веществото с търговското име Delysid. Използвано е за изследване на химическия произход на психичните разстройства. До средата на седемдесетте години на XX век са се провеждали изследвания за потенциалното приложение на LSD в психиатрията. Употребата за развлечение е започнала през шейсетте години и е свързана с психеделичния период.

КАКВО ЧУВСТВА УПОТРЕБЯВАЩИЯТ?

При орален прием ефектите започват в рамките на 30 минути и могат да продължат от 8 до 12 часа или повече. Продължителността и интензивността им зависят от дозата.

Първо се появяват физическите ефекти – разширени зеници, леко повишено кръвно налягане и понякога повишена телесна температура, повишена кръвна захар, слюноотделяне, сухота в устата, мравучкане в пръстите на ръцете и краката, слабост, потене, гадене и други.

Промените в сензорно-представната сфера са отличителните черти на LSD. Зрителните разстройства се наблюдават при отворени или затворени очи и могат да се състоят от геометрични форми или фигури, организирани в патерни. Виждат се проблясъци и интензивни цветове, а неподвижни обекти изглеждат така сякаш се движат и разтварят. Могат да се виждат и напълно нови образи. Обострят се обонянието, слуха и други усещания, употребяващият има усещане за по-ясно разбиране (на света, вселената, себе си и т.н.) и усеща, че преминава през дълбоко мистично или религиозно преживяване. Възможно е крос-сензорно възприятие (синестезия) или иначе казано „оцветено чуване“ – звукове, гласове или музика предизвикват виждането на определени цветове или форми. Може да изглежда, че времето тече по-бавно.

КАК ДЕЙСТВА?

Механизмът на действие на LSD не е напълно изяснен. Счита се, че взаимодейства със серотониновата система чрез свързване и активиране на определен вид рецептори, който има роля в инхибиторните системи – това води до разстройствата на възприятието. LSD е един от най-силните наркотици и е активен при дози от около 20 микрограма. Обикновено дозите са около 20 до 80 микрограма, въпреки че преди са се срещали и такива с 300 микрограма.

ВОДИ ЛИ ДО ЗАВИСИМОСТ?

Както към други халюциногени, така и към LSD не се развива зависимост. Въпреки че толерансът (необходимост от повишаване на количеството за получаване на един и същ ефект) се развива много бързо, не се наблюдава компулсивно търсене на наркотика, което се наблюдава при вещества, към които се развива зависимост. Това е така по няколко причини: 1) дългата продължителност на ефектите означава, че употребяващият няма нужда да купува наркотика през малък период от време; 2) толерансът се развива толкова бързо, че повтарящата се употреба е безполезна; 3) непостоянните ефекти и потенциалните негативни реакции водят до непостоянна употреба и 5) силните халюцинации, предизвикани от LSD, често карат употребяващия да се въздържа от употреба за известно време, за да се възстанови.

КАКВИ СА РИСКОВЕТЕ?

  •  Паническите реакции, или така наречените bad trips, могат да са достатъчно сериозни, за да се наложи медицинска помощ. Характерни за тях са повишена тревожност, паника, налудни идеи, параноя, резки смени на настроението, чувство за загуба на собствената идентичност, страх от разтваряне в нищото и че реалността не съществува. Пациентите обикновено се възстановяват след няколко часа, но халюцинациите могат да продължат до 48 часа, а психотичните състояния – до 3-4 дни. Ефектите зависят силно от психическото състояние на човека и от средата, в която се намира по време на употребата.
  •  Хората със семейна история на шизофрения или с начални симптоми на психиатрично заболяване трябва да избягват употребата на LSD, тъй като е известно, че халюциногените могат да отключат скрити психологически и психиатрични проблеми.
  •  Възможно е употребата на LSD да предизвика психоза и при хора, които нямат история на психични разстройства.
  •  Понякога се получават и сензорни разстройства, наречени флашбек. Те са спонтанни, повтарящи се връщания на някои от сензорните разстройства, които са били предизвикани от LSD. Могат да включват визуални разстройства като ореоли или цветни „опашки“, прикрепени към движещи се обекти или възприятие за движение в периферното зрително поле.
  •  Сериозни странични ефекти, често приписвани на LSD, като ирационални действия, водещи до самоубийство или смърт при инциденти, са изключително редки. Не са известни смъртни случаи поради свръхдоза LSD.
  •  LSD може да предизвика маточни контракции и да се отрази негативно на бременността.
  •  Не трябва да се допуска работа с машини и шофиране под влияние на LSD.

КАК ДА ПОМОГНЕМ НА УПОТРЕБЯВАЩИЯ?

Когато има съмнение, че някой употребява, най-добрият подход е един открит и отворен разговор. Важно е да разберем какво се случва с нашия близък, има ли някакви затруднения, какво му носи употребата и има ли нещо, свързано с нея, което го притеснява (например дали има някакви физически или психически симптоми, за които е нужна консултация със специалист). Паниката и заплахите често само влошават ситуацията и отношенията с него или нея.

В случай, че някой ваш близък или познат е употребил LSD и не се чувства добре (например има bad trip), опитайте да го успокоите и не го оставяйте сам. Не се паникьосвайте, потърсете тихо място и говорете с него или нея. Обяснете му, че това, което изпитва, се дължи на веществото и че ще премине. Опитайте се да го разсеете. Ако се появи опасна ситуация или тревожността продължи твърде дълго, трябва да се потърси лекарска помощ.

гр.Врацаул. Кокиче 14