Кокаинът е стимулант на централната нервна система, който се извлича от листата на растението Erythroxylon coca чрез органични разтворители. Представлява бял, кристалообразен прах. Има много разновидности на Erythroxylon coca, които са издръжливи на различни атмосферни влияния, а това ги превръща в лесни за отглеждане при различни условия.

Най-разпространеното название на кокаина е „кока”. Начините за употреба са няколко: смъркане, пушене (крек), инжектиране и през устата.

Температурата, при която се втечнява кокаинът, е около 200 градуса, но когато е обработен по химичен път, се втечнява при загряване и при температура до 100 градуса. При тази обработка се получава друга форма на кокаина, известна под името крек.

Кокаинът води до пристрастяване, като психологическата зависимост е по-силно изразена от физическата. Чувството на умора, раздразнителността, депресията и разстройствата на съня могат да продължат седмици след спиране на употребата.

При употребата на кокаин много бързо се развива толеранс (необходимост от повишаване на количеството за получаване на един и същ ефект).

Краткосрочни ефекти: стимулира централната нервна система – повишава активността, потиска умората, нуждата от сън и чувството на глад.

Дългосрочни ефекти: загуба на тегло, безсъние, тревожност, халюцинации, емоционална лабилност, параноя, агресивност, депресия, след интензивна употреба – пълно изтощение.

Важно: формата на кокаин, която се пуши, се нарича крек, свободна база или варена кока.

КАКВО Е КОКАИН?

Кокаинът (benzoylmethyl ecgonine) е наркотик под формата на бял, кристалообразен прах. Кокаинът се извлича от растението Erythroxylon Coca (кока), което расте основно в района на Андите в Южна Америка.

На улицата се използват различни жаргонни наименования за кокаина. Най-популярното е просто кока. Концентрацията на активната съставка в листата на коката варира от 0,5% до 1%. Когато кокаинът се извлече от листата на коката, се получава кокаинов прах.

ОТКЪДЕ ИДВА?

Растението кока обикновено идва от високите места на Андите. Откакто е познато в човешката история, листата му се дъвчат заради техния стимулиращ ефект и облекчаването на дихателните проблеми, дължащи се на живота на големи надморски височини.

Инките са използвали листата само за религиозни цели. След като испанците завладяват Южна Америка, употребата на листата се разпространява още повече.

През 19-ти век е открита активната съставка на листата – benzoylmethyl ecgonine. Тогава кокаинът става популярен като стимулант и локален анестетик.

В края на 19-ти век негативните отзвуци за ефектите от кокаина започват да се увеличават. След Първата световна война кокаинът е забранен, като по същото време са създадени вещества, които могат да заменят кокаина като локален анестетик.

КАК СЕ УПОТРЕБЯВА?

Начинът на употреба на кокаин зависи от формата, в която е самият кокаин, като може да се приема през носа, през устата и венозно. „Кока джойнт” се нарича сместа от кокаин и тютюн, която се използва за пушене. Този начин на употреба има много слаб ефект и струва много скъпо, тъй като голяма част от кокаина изгаря, преди да е достигнал белите дробове.

Продължителността на ефекта зависи от това какъв е начинът на употреба. Ефектът от смъркане на кокаин трае само от 5 до 30 минути. При пушене на крек ефектът трае още по-кратко – от 5 до 15 минути.

КОЙ УПОТРЕБЯВА?

Съвременната употреба на кокаин започва през 60-те години на 20-ти век в средите на хора с големи финансови възможности, които могат да си позволят толкова скъп наркотик: сферите на рекламата, модата и реактивните самолети. В България кокаинът се употребява главно от младите хора.

Според национално представително социологическо проучване относно употребата на психоактивни вещества сред младото население (15-34 години) в България, проведено в края на 2013 г. от Националния фокусен център за наркотици и наркомании, 3,4% процента от хората са употребили кокаин поне веднъж в живота си.

Според оценка на Националния фокусен център за наркотици и наркомании, базирана на последното Национално представително проучване сред общото население на възраст 15-64 години в България 2012 г., около 0,2% от общото население в България са употребили кокаин през последните 12 месеца (около 10 000 души). През последните 30 дни са употребили кокаин около 0,1 % (около 5 000 души).

Последното Национално представително проучване сред учениците в средните училища (9-12 клас, 15-19 г.) в България по отношение на нагласите и употребата на психоактивни вещества е проведено през 2013 г. Проучването показва, че 4,2% от учениците някога през живота са употребявали кокаин. 3,3% от учениците са употребили кокаин през последните 12 месеца.

КАКВО ЧУВСТВА УПОТРЕБЯВАЩИЯТ?

Кокаинът стимулира централната нервна система, увеличава сърдечната честота и повишава кръвното налягане. Като при много други наркотици, ефектите зависят много от дозата, начина на употреба и самия човек (физическото и психическото му състояние). Най-общо ефектите са:

 •  Увеличава се издръжливостта, а чувствата на глад и умора отслабват.
  •    Зениците се разширяват, дишането се учестява.
  •    Температурата на тялото се повишава и потенето се засилва.
  •    Употребяващият се чувства ведър и развеселен, по-енергичен и самоуверен, става по-приказлив. Тези ефекти се появяват най-вече, когато употребяващият само от време на време взема кокаин и не приема голямо количество наведнъж.
  •    Често при употребата на кокаин употребяващите стават неспокойни и раздразнителни.
  •    При високи дози могат да се появят симптоми на психоза – объркване, страх, параноя, халюцинации, агресивност.
  •    Рядката употреба на кокаин може да има сексуално стимулиращ ефект. Ако употребата зачести, този ефект отслабва и сексуалното желание може да намалее.

Употребата на кокаин става проблемна, когато човек употребява с цел да промени своята личност – например, когато някой иска да стане по-самоуверен или когато иска всички да се съобразяват с него.

Тъй като ефектите траят само около 30 минути, за да ги почувстват отново, употребяващите обикновено взимат отново и отново. Това е една от причините за възникване на зависимост.

ВОДИ ЛИ ДО ПРИСТРАСТЯВАНЕ?

Употребата на кокаин може да доведе до пристрастяване, като психологическата зависимост е по-силно изразена от физическата. Въпреки това, при спирането на кокаина може да възникнат разнообразни и много неприятни симптоми на абстиненция, както и много силно желание за употреба. Симптомите може да включват:

 •  силен глад;
  •    силна умора;
  •    раздразнителност;
  •    апатия и невъзможност да се изпита удоволствие;
  •    депресия;
  •    тревожност;
  •    параноя;
  •    мисли за самоубийство;
  •    загуба на либидо;
  •    безсъние или прекалено много спане;
  •    ярки и неприятни сънища;
  •    замаяност;
  •    треперене и усещане за студ.

Най-ярко изразеният симптом на психологическата зависимост е непреодолимото желание за употреба. Кокаинът бързо може да доведе до психологическа зависимост, а толерансът може да се развие буквално за дни.

Силното желание за употреба и депресията могат да продължат с месеци след спирането на кокаина.

Въпреки че абстиненцията при спирането на кокаина не е толкова тежка както при опиатите, алкохола и бензодиазепините, тя може да бъде достатъчно неприятна. Много често хората взимат още кокаин, просто за да облекчат неприятните симптоми, което прави спирането много трудно.

Фактори, подтикващи към употребата на кокаин, могат да са например ниското самочувствие, объркаността и отчаянието. Кокаинът дава илюзията, че всичко е под контрол, което за кратко време изглежда като решение.

Рискът от зависимост съществува при всяка форма на употреба на кокаин.

КАКВИ СА РИСКОВЕТЕ?

Някои от основните рискове от употребата на кокаин са:

 •  Кокаинът намалява апетита, поради което редовно употребяващите могат да страдат от недохранване и да загубят много от теглото си. Това води до отслабване на имунитета и рискът от развитие на различни заболявания се увеличава.
 •  Кокаинът свива кръвоносните съдове, увеличава сърдечната честота и повишава кръвното налягане. Употребяващите могат да получат инфаркт или инсулт, което да доведе до внезапна смърт. Често смъртните случаи, причинени от кокаин, са резултат от спиране на сърцето, последвано от спиране на дишането.
 •  Могат да се наблюдават треморни нарушения във фината моторика и нарушения на сърдечния ритъм.
 •  Кокаинът може да предизвика стомашно-чревни смущения като болки в корема и гадене.
 •  Кокаинът премахва чувството на умора. Заради това често пъти употребяващите изразходват всичките си енергийни резерви и без да осъзнават, надхвърлят възможностите си. В комбинация с безсънието това може да доведе до изтощение. За да се справят с него, много хора започват да употребяват отново.
 •  Рискът от изтощение е още по-голям при комбинирането на кокаин и алкохол. Докато алкохолът отпуска и замайва, кокаинът стимулира и събужда човека. Тези ефекти може да се харесват на хората, но такава комбинация е много опасна за сърцето и черния дроб. Отделно липсата на добра преценка за консумирания алкохол може да доведе до алкохолно отравяне. След преминаването на тези ефекти пък настъпват вторични нежелани реакции.

КАК ДА РАЗБЕРЕМ, ЧЕ НЯКОЙ УПОТРЕБЯВА?

Употребата на кокаин не може да бъде лесно разпозната, освен ако не се случи пред очите ви. Въпреки това, някои симптоми, които се появяват едновременно, могат да бъдат причина да съберете повече информация и да проведете един открит разговор с човека, за когото смятате, че може да употребява.

КАК ДА ПОМОГНЕМ НА УПОТРЕБЯВАЩИЯ?

Добре е да разговаряте с употребяващия, докато не е под въздействието на психоактивни вещества. Забраните, обвиненията и ултиматумите вероятно няма да дадат добър резултат.

Важно е да проявите разбиране и да проведете открит и спокоен разговор. Можете да изразите личните си притеснения относно употребата. Вероятно за употребата на наркотици има някакви причини, някакви проблеми, които подтикват към нея. Важно е те да бъдат идентифицирани, за да може да се потърси решението им.

Ако употребяващият е съгласен, е добре да му помогнете да се свърже със специалисти в областта на зависимостите. Близките на зависимите също е добре да потърсят подкрепа за самите себе си.

гр.Врацаул. Кокиче 14