„Канабис“ или „марихуана“ като понятия се отнасят до всяка една част от растението с латинско наименование Cannabis. Хашишът представлява пресовани зрънца смола, която се отделя от женското растение и обикновено съдържа висока концентрация на психоактивното вещество тетрахидроканабинол (THC).

Употребата на марихуана в последните години е широко разпространена. В някои държави има силни движения за декриминализирането на притежанието и употребата ѝ, легализиране на употребата за медицински цели или пълно легализиране. В някои страни действително се въвеждат такива промени.

Марихуаната обикновено се смесва с тютюн и след това, с помощта на една или повече хартийки за увиване, се завива под формата на цигара или т. нар. джойнт, коз. Има хора, които слагат хашиш или трева в храната си, обикновено под формата на т. нар. спейс кейк. Може да се приготви като чай или да се свари в мляко (т. нар. билково мляко или манагуа). Но при поглъщане е много трудно да се прецени какво количество е употребено и лесно може да се прекали.

Ефектите при употреба могат да бъдат обобщени по следния начин: релаксира, усилва емоциите, намалява концентрацията, прави реакциите по-бавни, променя сензорните възприятия. По-високи дози могат да доведат до тревожност, паника и понякога до загуба на съзнание.

Употребата на марихуана носи определени рискове за здравето и когнитивните функции (например внимание, памет, мисловни процеси), особено в тийнейджърска възраст. Възможно е да предизвика зависимост.

Важно: когато се комбинира с алкохол, ефектите на алкохола се усилват. При приготвяне на храна с хашиш/марихуана има риск от свръхдоза.

Тук понятието свръхдоза има различен смисъл от обичайния: не става въпрос за приемане на смъртоносна доза, това не е много вероятно. В този случай става въпрос за много силна тревожност (панически атаки) или психотични реакции (загуба на връзка с реалността и параноя).

КАКВО СА ХАШИШ И МАРИХУАНА?

Понятието „марихуана“ е с мексикански произход и с него се обозначават изсушените листа, цветове и стъбла на трите подвида на растението Cannabis: Cannabis sativa (обикновено пораства високо и с не толкова гъсти листа), Cannabis indica (растението е по-ниско и с гъсти листа) и Cannabis ruderalis (среща се основно в Русия и Източна Европа). Най-често марихуаната, която се използва за развлечение, е получена при кръстосването на тези три подвида. В действителност, все още се водят спорове дали това са видове или подвидове на растението.

Марихуаната съдържа психоактивното вещество делта-9-тетрахидроканабинол (THC) и други вещества от групата на канабиноидите. Освен THC, в тази група попадат още около 100 вещества, някои от които са обект на засилен научен интерес поради потенциалните си приложения в медицината (например канабидиол, CBD).

Когато се пресова смолата, отделяна от жлези на женското растение, на блокчета или резенчета, резултатът е хашиш. Цветът на хашиша варира от светлокафяв до черен. Съществува и друга разновидност – хашишово масло. Марихуаната, хашишът и хашишовото масло имат много характерна миризма.

Интересен факт е, че THC е открит чак през 1963 година от Рафаел Мешулам в Израел. За сравнение: морфинът е бил извлечен от опиума през 1805 г., а кокаинът – от листата на растението кока през 1855 г. През 1992 г. същият изследовател е открил и веществото, което човешкото тяло само произвежда и се свързва със същите рецептори в мозъка, с които и THC. Мешулам кръщава това вещество анандамид.

Анандамидът е ендоканабиноиден невротрансмитер, който се свързва с канабиноидните рецептори СВ1 и СВ2. СВ1 се намират в централната нервна система (в мозъка), а СВ2 – в различни части на тялото (в периферната нервна система). THC имитира невротрансмитера анандамид, като се свързва с рецепторите, предназначени за него. Тъй като в нормални условия анандамид си взаимодейства и с друг невротрансмитер в мозъка – допамин, ТНС, имитирайки анандамида, индиректно повишава освобождаването на допамин. Допаминът  стимулира центъра на удоволствието в мозъка и заради този ефект може да се развие зависимост към канабиса.

РАЗПРОСТРАНЕНИЕ И УПОТРЕБА – СТАТИСТИКА

Според Европейския доклад за наркотиците канабисът е незаконният наркотик, употребяван най-често от всички възрастови групи. Според оценките 14,6 млн. млади европейци на възраст между 15 и 34 г. или 11,7% от тази възрастова група са употребявали канабис през последната година. Същото се отнася и за 8,8 млн. от младежите на възраст между 15 и 24 г. или 15,2% от тази възрастова група. Нарастване на разпространението и употребата се наблюдават в България, Франция и три скандинавски държави (Дания, Финландия и Швеция). Норвегия отчита нарастване на този показател до ново рекордно равнище от 12%. Според оценките в същия доклад 22% от учениците на възраст от 15 до 16 г. в България са опитвали канабис, докато 8,3% от младите хора на възраст от 15 до 34 г. са употребили през последните 12 месеца.

Интересът към канабиса е особено голям през пубертета и юношеството, когато желанието за експериментиране е също толкова голямо. Данните от изследвания на национално равнище сочат, че определено канабисът е най-често употребяваното незаконно психоактивно вещество сред младите хора в България. Според данни на Националния фокусен център за 2011 година 27,1 % от учениците от ІХ до ХІІ клас поне веднъж в живота си са пушили канабис, а 12,2% са употребили поне веднъж през последните 30 дни. Средната възраст на първа употреба остава ниска – между 16 и 17 години. Проучване сред студентите показва, че 32,9 % от анкетираните (около 70 000 студенти) поне веднъж през живота си са употребили. 2,6 % от тях декларират интензивна употреба – повече от пет пъти през последните 30 дни.

Употребата на хашиш или марихуана се случва сред всички възрастови групи, без разлика в социалния и финансовия статус.

КАК СЕ УПОТРЕБЯВА?

Най-разпространеният начин на употреба е пушенето на цигари с марихуана, в лули и т. нар. бонгове (водни лули). Често марихуаната се смесва с тютюн.

Възможно е и приготвянето на храни и напитки с марихуана, и извличането на екстракти с висока концентрация на THC. Пример за такъв екстракт е хашишът, който представлява пресована смола от растението.

КАКВИ СА РИСКОВЕТЕ?

Промени в познавателните процеси

Съществуват противоречиви доказателства за хората в зряла възраст, но по отношение на честата употреба от юноши, има натрупващо се количество данни за когнитивни дефицити (увреждане на т. нар. познавателни процеси, чрез които се обработва информация – например възприятие, внимание, решаване на задачи, език, памет, учене).

Марихуаната влияе на развитието на мозъка. Когато употребата започне през юношеството, тя може да засегне мисловните процеси, паметта и ученето. Също така може да промени начина, по който мозъкът изгражда връзки между областите, които отговарят за тези функции. Ефектът на марихуаната върху тези способности може да бъде дълготраен или перманентен (постоянен). Пример за област в мозъка, чиято форма се изменя в резултат на употреба на марихуана по време на юношеството, е хипокампусът. Той има голямо значение за паметта.

Две дългосрочни изследвания, които проследяват юноши за период от 8 години, показват, че увеличената употреба на канабис в голяма степен предсказва по-лошо внимание и вербална памет в бъдеще.

Изследване показва, че хора, които са употребявали марихуана интензивно през тийнейджърските си години и са имали зависимост, са загубили средно по 8 IQ точки между 13 и 38-годишна възраст. Изгубените умствени способности не са се възстановили напълно при тези, които са прекратили употребата в зряла възраст. Тези, които са започнали употребата като възрастни, не са показали забележим спад в коефициента си на интелигентност.

Други ефекти върху здравето

Поради ефектите си върху възприятията, вниманието, координацията на движенията и скоростта на обработка на информация, марихуаната може сериозно да понижи уменията за шофиране. Управляването на превозни средства под въздействието на марихуана може да бъде опасно.

Дихателни затруднения: димът дразни белите дробове и честата употреба може да има същите ефекти като пушенето на тютюн. Тези проблеми включват ежедневна кашлица и отделяне на храчки, по-чести заболявания на дихателните пътища и по-висок риск от възпаление на белите дробове. Не е ясно дали пушачите на марихуана са в по-висок риск от рак на белите дробове.

Учестен сърдечен ритъм: този ефект продължава до 3 часа след употребата и би могъл да повиши риска от сърдечен удар. Вероятно се дължи на това, че марихуаната разширява кръвоносните съдове, поради което кръвното налягане спада и сърцето започва да бие учестено, за да противодейства на тази промяна.

Проблеми с развитието на децата по време и след бременността: употребата на марихуана по време на бременността е свързана с повишен риск от проблеми с развитието на мозъка и поведенчески проблеми при бебетата. Ако бременната жена употребява марихуана, тя може да повлияе на определени развиващи се части на мозъка на плода. В резултат при детето могат да възникнат  проблеми с вниманието, паметта, решаването на задачи. Освен това някои проучвания показват, че умерени количества THC се отделят в кърмата. Ефектите върху развиващия се мозък на бебето се все още неизвестни.

Хора с психично разстройство или предразположеност към такова са рискова група. Употребата на марихуана може да задълбочи психичния проблем или да допринесе за отключването на заболяването и не е препоръчителна.

Дългосрочната употреба на марихуана е свързана с психични разстройства като: временни халюцинации, временна параноя, отключване или влошаване на симптомите на шизофрения, депресия, тревожност, мисли за самоубийство при тийнейджъри. Например, последните проучвания показват, че употребата на канабис през юношеството е свързана със значително повишен риск от развитие на депресия и склонност към самоубийство през ранните години на пълнолетието. Това важи и в случаите, когато употребяващите не са страдали от депресия, преди да започнат употребата на наркотика.

Социална сфера

Употребата на марихуаната може да доведе до проблеми с полицията поради нелегалния ѝ статус; проблеми в училище или на работа; проблеми във взаимоотношенията със семейството и приятелите.

КАКВО ЧУВСТВА УПОТРЕБЯВАЩИЯТ?

Когато човек пуши марихуана, THC бързо преминава от белите дробове в кръвта. Тя пренася веществото до мозъка и други органи. Тялото го абсорбира по-бавно, когато човек употребява храни или напитки с THC. В този случай ефектите започват след 30 минути до един час.

Тетрахидроканабинолът въздейства на определени рецептори на мозъчните клетки, които обикновено реагират на определени вещества в мозъка (вещества от групата на ендоканабиноидите, например анандамид). Тези вещества се наричат невротрансмитери, защото чрез тях се осъществява комуникацията между мозъчните клетки. Тъй като THC имитира действието на невротрансмитера анандамид, той променя начина, по който мозъкът функционира.

Висока концентрация на канабиноидни рецептори има в хипокампуса, малкия мозък и базалните ганглии. Хипокампусът е разположен в темпоралния лоб и е важен за краткосрочната памет. Когато THC се свърже с канабиноидните рецептори в хипокампуса, веществото влияе на припомнянето на скорошни събития. THC повлиява и координацията чрез въздействието си върху малкия мозък. Базалните ганглии направляват несъзнателните мускулни движения, което е още една причина моторната координация да се влошава под въздействието на марихуана.

Възможни са и други ефекти: променени усещания, променено чувство за време, промени в настроението, трудности с мисленето и решаването на задачи, затруднена преценка. Характерно е и зачервяването на очите поради разширяването на кръвоносните съдове.

Промените в настроението варират за отделните хора и в голяма степен зависят от състоянието, в което са преди употребата. Някои хора споделят, че чувстват ефект на отпускане, еуфория, а други стават тревожни.

Често се случва THC да засили значително апетита.

ЗАВИСИМОСТ

Според данни на Националния институт по злоупотреба с наркотици на САЩ (NIDA) около 9% от употребяващите марихуана развиват зависимост към нея. Този процент се повишава при хората, които започват употребата по време на тийнейджърските си години – 17%, а най-висока вероятност за развитие на зависимост има при всекидневно употребяващите – от 25 до 50%.

Също както останалите наркотици, които могат да предизвикат зависимост, марихуаната активира центъра за възнаграждения в мозъка (nucleus accumbens). Обикновено нивото на допамин в него се повишава в отговор на поведения, от чието повторение има полза (хранене, правене на упражнения, сексуална активност). Употребата на марихуана и другите наркотици могат да доведат до повишаване на количеството допамин до нива, много по-високи от тези, които обикновено се достигат в нормални условия. Хроничната употреба променя чувствителността и структурата на връзките (синапсите) в центъра за възнаграждения. Този механизъм е едно от доказателствата за потенциала на марихуаната да предизвиква зависимост.

Симптомите на абстинентния синдром, които се проявяват при рязко спиране на употребата на марихуана или намаляване на количеството на прием при зависими, са описани в петото издание на Диагностичния и статистически наръчник на психичните разстройства на Американската психиатрична асоциация (DSM-5). Те включват раздразнителност, гняв или агресия, нервност, безпокойство, разстройства на съня, намален апетит или намаляване на теглото, потиснато настроение и възможни физически симптоми: болки в стомаха, треперене, потене, треска, втрисане и главоболие.

Освен с поява на абстиненция при прекъсване на употребата, зависимостта се характеризира и с компулсивно (натрапчиво) поведение, което се задълбочава и става по-интензивно. В тези случаи употребата предизвиква проблеми в личния живот (например обтегнати отношения в семейството и проблеми в работата), човекът се излага на опасности, за да си набави веществото (в случая марихуана) и употребата постепенно нараства до степен, в която е неконтролируема.

КАК ДА ПОМОГНЕМ НА УПОТРЕБЯВАЩИЯ?

В почти всяка среда се употребяват марихуана или хашиш. Поради това е доста възможно да попаднем на някой човек (наш познат, приятел или непознат), който е под нейното въздействие и не се чувства добре – например е много тревожен. Няма причина за паника. Опитайте се да го успокоите в тиха среда. Обикновено помага окуражаването и даването на храна и безалкохолна напитка (най-добре вода). Ако човекът продължава да бъде дезориентиран или тревожен, трябва да се консултира с лекар.

Темата за канабиса трябва задължително да се обсъжда в сферата на образованието, младежките служби и семействата с деца. Абсолютната забрана не е много продуктивна. В такива случаи е по-възможно да се правят опити употребата да се скрие, а резултатът е избягване на всякаква дискусия. Употребата от време на време може неусетно да се превърне в проблематична.

Следващите насоки са важни:

 •  Необходимо е да сте добре информирани за ефектите и последствията от употребата на канабис и всичките му производни.
  •    Разговор, в който липсват предразсъдъци и осъдително поведение, а има отвореност към употребяващия и неговите възгледи, би могъл да ни даде необходимата информация (вид на веществото, продължителност и начин на употреба, причините, които я провокират). Добре е да се знае, че системната употреба на канабис може да доведе до трудности в изпълнението на рутинни задачи. Съществуват знаци за проблематична употреба като понижаване на успеха в училище, натрупване на отсъствия, промяна в социалната среда (смяна на обичайния кръг от приятели или липсата на такива). В такива случаи има нужда от откровен разговор, в който да се изясни дали зад употребата не се крият някакви проблеми. Подготовката за такъв разговор е много важна и ако не се чувствате готови за него, можете да потърсите помощ от други хора с повече опит или от професионалисти.
  •    Важно е да се поставят ясни граници. Правотата на родителя или на всяка друга авторитетна фигура е по-голяма, когато той се придържа към това, което е било решено преди.
  •    Не е задължително експериментирането на един млад човек бързо да премине в по-тежка употреба.
  •    Оставете полето на комуникацията отворено; паниката и заплахите често наливат масло в огъня и постигат обратен на желания ефект.
  •    Не се притеснявайте да помолите за съвет и да потърсите помощ от професионалист, когато имате нужда.

МЕДИЦИНСКА МАРИХУАНА

В тази статия сме представили основна информация за медицинската употреба на канабис. Тъй като в България тази употреба не е разрешена, представените данни се отнасят за други държави.

Какво е медицинска марихуана?

Терминът „медицинска марихуана“ се отнася до използването на цялото непреработено растение или на неговите основни екстракти за лечение на болест или симптом. В САЩ на федерално ниво растението не е одобрено за медицински цели от Американската администрация за храните и лекарствата (FDA).

Въпреки това, заради резултатите от едно научно изследване върху химикалите в марихуаната, наречени канабиноиди, FDA е дала одобрение за две лекарства под формата на хапчета, съдържащи канабиноиди. Наскоро одобрение получи и едно лекарство под формата на течност. Продължаването на изследванията може да доведе до одобряването на повече лекарства.

Тъй като марихуаната съдържа химикали, които могат да помогнат за лечението на редица заболявания или симптоми, много хора са на мнение, че марихуаната трябва да бъде разрешена за медицински цели. В действителност, все по-голям брой американски щати вече я легализират за медицински цели.

Различни ли са медицинската марихуана и тази, която се продава на улицата?

Според NIDA (американския Национален институт по злоупотреба с наркотици) повечето марихуана, която се продава за медицински цели в САЩ, е със същите характеристики и носи същите рискове за здравето както марихуаната, продавана на улицата.

В същото време има голям интерес към химикала канабидиол (CBD) с цел лечение на определени заболявания като епилепсия в детска възраст – разстройство, което причинява на детето много силни припадъци. По тази причина учените специално отглеждат марихуана и правят CBD в маслена форма за лечебни цели. Тези лекарства не са толкова привлекателни за употребяващите за забавление, тъй като не могат да причинят интоксикация.

Защо самото растение не е одобрено от FDA като лекарство в САЩ?

FDA изисква внимателно проведени проучвания (клинични изпитания) със стотици и хиляди изследвани лица, за да се определят ползите и рисковете от едно възможно лекарство. Засега изследователите не са провели достатъчно на брой широкомащабни клинични изпитания, които показват, че ползите от растението (в сравнение с неговите отделни канабиноидни съставки) надделяват над неговите рискове за пациентите.

Какво са канабиноидите?

Канабиноидите са химикали, близки до delta-9-tetrahydrocannabinol (THC), основната променяща съзнанието съставка в марихуаната. Освен ТНС, растението съдържа повече от 100 други канабиноида. Учените, както и нелегалните производители, са изработили много канабиноиди в лабораторията. Някои от тези канабиноиди са много мощни и водят до сериозни здравни последствия при злоупотреба.

Човешкото тяло също си произвежда свои канабиноидни химикали. Те играя роля в регулирането на удоволствието, паметта, мисленето, концентрацията, движенията, усещането за време, апетита, болката и сетивата (вкус, допир, обоняние, слух и зрение).

Как могат канабиноидите да бъдат полезни като лекарство?

В момента двата основни канабиноида, за които се правят най-много изследвания от медицински интерес, са ТНС и CBD.

ТНС повишава апетита и намалява гаденето. Одобрените от FDA лекарства на основата на ТНС се използват за тези цели. Също така ТНС може да намалява болката, възпалението (подуване и зачервяване) и проблемите с контрола върху мускулите.

CBD е канабиноид, който не засяга съзнанието и поведението. Той може да бъде полезен за намаляване на болката и възпалението, в контролирането на епилептичните припадъци и е възможно дори да бъде от полза при лечението на психични заболявания и зависимости. През юни 2018 г. FDA одобрява употребата на орален разтвор на канабидиол (CBD), наречен Епидиолекс, за лечението на две редки форми на епилепсия – синдром на Ленокс-Гасто и синдром на Драве при пациенти на и над 2 години. През юли 2020 г. FDA одобрява употребата на Епидиолекс и за лечението на епилептични пристъпи, свързани със заболяването туберозна склероза.

Учени, финансирани от Националния здравен институт в САЩ (NIH), както и от други места, продължават да изследват възможните приложения в медицината на ТНС, CBD и други канабиноиди.

Например, скорошни изследвания върху животни са показали, че екстрактите от марихуана може да помогнат за унищожаването на определени ракови клетки и да намалят размера на други. Данни от проучване на клетъчна култура подсказват, че пречистени екстракти от цяло растение марихуана могат да забавят растежа на ракови клетки от един от най-сериозните видове мозъчни тумори. Проучване с мишки е показало, че когато се провежда лечение едновременно с пречистени екстракти от ТНС и CBD и радиация, то екстрактите засилват ефектите на радиацията, които убиват раковите клетки (Scott, 2014).

Учените провеждат също предклинични и клинични изпитания с марихуана и нейни екстракти с цел лечението на редица болести и състояния, като например:

 •  автоимунни заболявания (заболявания, които отслабват имунната система):
  –    ХИВ/СПИН;
  –    множествена склероза, която причинява постепенна загуба на контрол върху мускулите;
  –    болест на Алцхаймер, която причинява постепенно спиране на мозъчните функции, засягайки първоначално паметта, мисленето и поведението.
  •    възпаление;
  •    болка;
  •    припадъци;
  •    разстройства, свързани с употребата на вещества;
  •    психични разстройства.

Хората, които имат здравословни или свързани с възрастта проблеми, по-уязвими ли са за рисковете от марихуаната?

Редовната медицинска употреба на марихуана е сравнително нова практика. Поради тази причина нейните ефекти върху хората, чиито организъм е отслабнал от болест или възрастта, все още са относително неизвестни. Възрастните хора или тези, страдащи от заболявания като рак или СПИН, могат да бъдат по-уязвими за вредните ефекти на наркотика. Учените трябва да проведат още изследвания, за да определят дали това е така.

Употреба на медицинска марихуана по време на и след бременността

Някои жени съобщават, че употребяват марихуана, за да лекуват силното гадене, от което страдат по време на бременност. Но в същото време няма изследвания, които показват, че тази практика е безопасна и лекарите в повечето случаи не я препоръчват.

Бременните жени не трябва да употребяват медицинска марихуана, без преди това да са се консултирали със своя лекар. Изследвания с животни са показали, че умерени количества THC, приемани от бременни или кърмещи жени, биха могли да имат дълготрайни ефекти върху детето, включително нарушени модели на социални взаимодействия и проблеми с ученето.

Кои лекарства съдържат канабиноиди?

Две от одобрените от FDA лекарства – дронабинол и набилон, съдържат ТНС. С тях се лекува гаденето, причинено от химиотерапия, и се повишава апетитът при пациенти с голяма загуба на тегло, причинена от СПИН. Третото одобрено лекарство съдържа CBD – Епидиолекс. С него се лекуват две форми на тежка епилепсия в детска възраст и епилептични пристъпи, дължащи се на туберозна склероза.

Великобритания, Канада и няколко европейски страни са одобрили за употреба набиксимолс (Сативекс) – спрей за уста, съдържащ ТНС и CBD. С медикамента се лекуват проблеми с контрола върху мускулите, причинени от множествена склероза. В САЩ се провеждат клинични изпитания за неговата безопасна употреба при лечението на болка при раково болните хора.

В кои страни е разрешена медицинската употреба на марихуана?

Този списък не претендира да е изчерпателен, а цели да даде само най-обща информация.

Към юли 2018 г. в 30 американски щата и Вашингтон, окръг Колумбия, е разрешена медицинската употреба на самото растение марихуана или на лекарства, съдържащи CBD и ТНС. В същото време FDA не е одобрила марихуаната като лекарство на федерално ниво.

Медицинската употреба на марихуана е легална също в Канада и Израел.

Голямата част от държавите в Европейския съюз забраняват производството, продажбата, притежанието и използването на фармацевтичен растителен канабис. В същото време повечето страни-членки разрешават лекарства на основата на канабис като Сативекс да бъдат предписвани при определени обстоятелства.

Държавите от ЕС, които имат закони, разрешаващи достъп до медицинска марихуана или лекарства на основата на канабис към юли 2018 г., са: Швеция, Финландия, Ирландия, Великобритания, Дания, Холандия, Германия, Белгия, Франция, Люксембург, Португалия, Италия, Полша, Чехия, Австрия, Словения, Унгария, Хърватска, Гърция, Малта и Кипър.

Медицинската марихуна в Испания е незаконна, но има данни, че пациентите лесно могат да я получат в частни “канабис-клубове” из страната.

гр.Врацаул. Кокиче 14