Екстази (също познат със своето химическо наименование MDMA, съкратено от 3,4-метилендиоксиметамфетамин) е синтетичен наркотик, който е химически подобен както на стимулантите, така и на халюциногените. Най-често се продава под формата на хапчета, но също във вид на прах, кристали или капсули. Хапчетата могат да имат най-различни цвят и форма. Често върху тях има картинка или лого.

При употребата на екстази е възможно да се развие толеранс (необходимост от повишаване на количеството за получаване на един и същ ефект). Това най-често се случва при хората, които редовно го употребяват (повече от един път в месеца).

Употребата на екстази може да предизвика психологическа зависимост.

Ефекти: стимулиращи/събуждащи съзнанието. Средата се възприема различно, чувството на близост с другите се усилва.

Краткосрочни рискове: употребата на екстази може да предизвика силно безпокойство, параноя и дори панически атаки.

Дългосрочни рискове: известно е, че екстази е невротоксично вещество и има данни, че предизвиква дълготрайни промени в мозъка; паметта може да бъде увредена; наркотикът може да въздейства на концентрацията и настроението (депресия и тревожност).

Важно:

 •  Когато се употребяват големи дози, преобладава стимулиращият ефект (действа като амфетамин); екстази е опасен в случаите на сърдечно-съдови заболявания, диабет и епилепсия.
  •    Често пъти хапчетата, продавани като екстази, съдържат вещество, което е съвсем различно и действа по съвсем различен начин, като PMA или PMMA например. Това действие може да бъде непредвидимо и дори смъртоносно.
  •    През 90-те години на миналия век и първите 10 години от нашия век средното количество MDMA в таблетка било между 50-80 мг. В момента средното количество е около 125 мг, а се срещат и т. нар. „супер“ хапчета, в които има от 270 до 340 мг MDMA. Съобщава се и за големи разлики в дозата в близки на вид таблетки. Вече има регистрирани смъртни случаи във връзка с по-високото количество MDMA в таблетките

КАКВО Е ЕКСТАЗИ?

Екстази (също познат със своето химическо наименование MDMA, съкратено от 3,4-метилендиоксиметамфетамин) е синтетичен наркотик, който е химически подобен както на стимулантите, така и на халюциногените. Най-често се продава под формата на хапчета, но също във вид на прах, кристали или капсули. Хапчетата могат да имат най-различни цвят и форма. Често върху тях има картинка или лого.

Името „екстази“ идва от английската дума ecstasy, която означава екстаз, възторг.

Наименованията на самите хапчета често се свързват с тяхната форма или с детайли от картинката върху тях: например „мицубиши”, „ролекс” или „сърце”.

Ключова характеристика на съвременния пазар на MDMA е креативният и понякога агресивен маркетинг, особено на определени „марки“ таблетки. Това включва употребата на лога (Супермен, UPS), разнообразни форми и ярки цветове, по-голям размер и маса на таблетките. Срещат се и таблетки, произведени специално за определени събития, обикновено музикални фестивали. Холандската полиция докладва за рязко повишение на броя различни дизайни на таблетки – от 50 нови през 2012 г. до 174 нови през 2014 г.. Често се случва определени висококачествени таблетки с MDMA да придобият добра „репутация“ и след това да бъдат копирани от други производители, които пускат на пазара по-слаби версии.

ОТКЪДЕ ИДВА?

MDMA е синтезиран в Германия през 1912 г. от фармацевтичната компания Merck, като в следващия половин век не намира никакво медицинско приложение и на практика се оказва забравен.

През 70-те години на 20-ти век, в САЩ, фармакологът д-р Александър Шулгин го преоткрива и го популяризира като терапевтичен продукт, чрез който пациентите по-лесно достигат до решенията на проблемите си и който се справя с вътрешните им бариери и съпротиви. Някои психиатри го нарекли „пеницилин за душата“ и го използвали активно в своята практика, въпреки че не е бил одобрен за приложение върху хора.

През 80-те години употребата на екстази на улицата започва да нараства. През 90-те години вече трайно се установява в нощните клубове и на сцените за електронна музика. Уличното име на MDMA – „Екстази“, започва да се използва официално сред употребяващите през 1984 г. в Калифорния, САЩ. Преди това е бил познат и като „Емпати“.

През 1977 г. MDMA е причислен към Клас „А“ на забранените вещества във Великобритания. Официално MDMA е забранен за употреба в САЩ през 1985 г., като попада в Списък 1 на контролираните вещества. Това се случва поради факта, че до този момент не били открити никакви медицински приложения на веществото, а от друга страна имало висок потенциал за злоупотреба. Други страни (като Нова Зеландия и Холандия) скоро след това последвали примера на САЩ.

В България екстази (MDMA) става забранено от закона вещество през 1999 г.

Макар през 70-те години на 20-ти век властите в САЩ така и да не дават разрешение за провеждането на клинични изпитания с MDMA, някои изследователи не губят интерес към веществото и неговото възможно приложение в психотерапията, когато е давано на пациентите при внимателно контролирани условия. В момента MDMA се намира в клинични изпитания като вещество, което може да помогне при терапията на посттравматично стресово разстройство и тревожност при терминално болни пациенти.

КОИ СА АКТИВНИТЕ СЪСТАВКИ?

Активното вещество в екстази е MDMA (3,4-метилендиоксиметамфетамин). MDMA е синтетичен наркотик, който въздейства върху емоциите и възприятията. Химически е близък и до стимулантите, и до халюциногените, като по тази причина създава усещания характерни и за двете групи.

Въпросът „Какво има вътре?” повдига един от най-големите проблеми, свързани с екстази: понякога хапчетата се продават като екстази, а всъщност не са. В хапчето няма MDMA, а вещество, което прилича на него или е съвсем различно от него – вещество, което действа по различен, понякога непредвидим начин.

През последните 2-3 години е все по-актуален и друг въпрос: „Колко има вътре?“. Заради таблетки със съдържание на 270-340 мг MDMA смъртните случаи в резултат на употреба на екстази в Европа стават все повече.

ОПАСНА ЛИ Е УПОТРЕБАТА НА ЕКСТАЗИ?

 •  Има данни, че екстази е невротоксично. Честата му употреба може да доведе до дълготрайни проблеми с паметта, концентрацията и настроението.
 •  Екстази повишава телесната температура и може да предизвика прегряване. Това е особено опасно, когато човек отиде в клуб или дискотека: той не усеща умората и може да танцува с часове. Ако околната среда също е топла и влажна, е възможно тялото да не успее да се освободи от топлината чрез изпаряването на потта. Ако не се консумират достатъчно безалкохолни течности, рискът от дехидратация (обезводняване) и прегряване е много голям.

Някои мускули и органи като черния дроб и бъбреците може да спрат да работят. Прегряването е животозастрашаващо и трудно за лечение. Когато има достатъчна вентилация и охлаждане в клуба или дискотеката, рискът е по-малък.

 •  Пиенето на твърде много течности за кратко време също е животозастрашаващо. Употребата на екстази в този случай може да накара тялото да произведе хормон, който спира производството на урина. По този начин се нарушава електролитният баланс в организма и това може да бъде смъртоносно (хипонатремия). Употребяващите екстази трябва да пият безалкохолни и безкофеинови напитки или вода на малки глътки и не повече от 500 мл течност на всеки час.
 •  Употребяващите под влияние на екстази могат да завържат връзки с неподходящи и дори опасни хора, заради което да пострадат.
 •  Редовната употреба на екстази може да доведе до проблеми със съня, липса на енергия и проблеми с храненето. Имунната система може да отслабне и употребяващите да станат по-податливи на инфекции.
 •  При високи дози и при редовна употреба екстази може да предизвика тревожност, панически атаки и параноя. Екстази може да засили депресията и тревожността, ако вече има проявени такива или да предизвика депресия при хора, които не са страдали от такава.
 •  Хората със сърдечни заболявания, астма, аневризма или прекаран инсулт, високо кръвно налягане, диабет, епилепсия, глаукома, чернодробни или бъбречни заболявания не трябва да употребяват екстази.
 •  Някои хора могат да получат припадъци дори след употребата на умерено количество екстази.
 •  Употребата на екстази по време на бременност и кърмене е важно да се избягва.
 •  Комбинирането на екстази с други наркотици, алкохол или лекарства, е много рискована. Избягвайте тези комбинации.
 •  Екстази прави хората неспокойни, дезориентирани и може да наруши координацията. Приемането на екстази по време на шофиране или работа с машини е много опасно.
 •  В някои случаи употребата на екстази или на вещества, които се продават като екстази, води до сериозни увреждания на черния дроб. Тези тежки последствия вероятно се дължат на прегряване, лоша комбинацията от вещества, физически дефект на употребяващия, свръхчувствителност или комбинация от такива фактори.
 •  Отдавна е известно, че много често хапчетата, които се продават като екстази, не съдържат изобщо екстази. Съставът на хапчетата може да е най-различен: амфетамин, MDEA (MDE), MDAPMMAсинтетични катинониили други вещества, които носят своите рискове. Понякога комбинацията от вещества дори не може да бъде установена. Освен вида на съставките, техните количества също могат да варират много при всяко различно хапче. В едно хапче може да има и повече от една активна съставка.

MDEA и MDA са подобни по химически състав с MDMA. При MDEA стимулиращият ефект е по-силен от халюциногенния. Продължителността на ефекта също е относително кратка: от 3 до 5 часа. По това MDEA прилича на амфетамин, който има само стимулиращ ефект. Употребяващият, който търси халюциногенен ефект, може лесно да бъде изкушен да вземе второ или трето хапче при всички рискове, до които води приемането на допълнителна доза. При MDA преобладават халюциногенните ефекти. MDA действа между 6 и 8 часа, което е по-дълго от действието на екстази.

 •  От 2014 г. все по-често се продават таблетки с много високо съдържание на екстази – до 340 мг MDMA в една таблетка (обичайната доза за един възрастен човек за една нощ в клуба е 80-100 мг). Това вероятно е една от причините, поради която броят на смъртните случаи в следствие на употребата на екстази в Европа значително се е увеличил. Само през 2015 г. във Великобритания са починали 76 души, като смъртта им е свързана с употребата на екстази.
 •  Не употребявайте екстази едновременно с МАО-инхибитори или по-малко от 2 седмици след спиране на приема им (това обикновено са някои видове антидепресанти, отпускани по лекарско предписание. Други лекарства, отпускани с или без рецепта, както и някои наркотици, също съдържат МАО-инхибитори.)

Риск от свръхдоза

Свръхдозата може да възникне както при приема на твърде голямо количество екстази, така и при приема на по-малко количество, но в комбинация с алкохол или други стимуланти. Друга причина за свръхдоза може да бъде съдържанието на хапчетата – в тях може да има неизвестни вещества в неизвестни количества. Например в Европа и Канада има смъртни случаи заради употребата на таблетки, съдържащи PMMA вместо MDMA.

Някои от симптомите на свръхдоза могат да бъдат:

 •  много висока температура, прегряване;
  •    много високо кръвно налягане;
  •    силно ускорен пулс, сърдечна аритмия;
  •    халюцинации;
  •    конвулсии;
  •    може да настъпи смърт поради инфаркт, мозъчен кръвоизлив, съсирване на кръвта, бъбречна недостатъчност.

МОЖЕ ЛИ ДА СЕ УПОТРЕБЯВА БЕЗОПАСНО?

Употребата на екстази е рискована, дори ако е само еднократна. Само в Англия и Уелс са регистрирани 670 смъртни случая за периода 1996-2014 г., които са свързани с прием на екстази.

Също така, човек никога не знае какво точно има в хапчето или колко. В България, както и в повечето европейски страни, гражданите няма къде и как да изследват съдържанието на своето екстази, затова ако някой не иска да поема такива рискове, по-добре изобщо да не употребява.

Освен това, индивидуалните физически и психически особености на човек също оказват влияние. Хората с астма, слабо сърце, високо кръвно налягане, диабет,  епилепсия или други заболявания са рискова група. Хората с генетична предразположеност към определени психични заболявания също трябва да се въздържат от употреба.

Ако все пак сте решили да употребите екстази, можете поне да намалите риска от предозиране: не взимайте цялото хапче наведнъж и не взимайте повторна доза, докато не е минал поне 1 час. През това време не оставайте сами, за да могат приятелите ви да ви помогнат, ако се наложи.

КОЙ УПОТРЕБЯВА?

Екстази има репутацията на клубен и танцов наркотик предимно за млади хора и се свързва с големи партита и дискотеки. В комбинация с ефектите от светлините и музиката екстази може да доведе до състояние подобно на транс. Не всеки човек, който ходи на дискотека или парти, употребява. Много хора могат да танцуват през нощта в състояние подобно на транс, без употребата на екстази – атмосферата и басът на музиката за тях са достатъчни.

Според оценка на Националния фокусен център за наркотици и наркомании, базирана на последното Национално представително проучване сред общото население на възраст 15-64 години в България 2012 г., общо 1,2% от общото население в България са употребили екстази през последните 12 месеца (между 55 000 и 60 000 души). През последните 30 дни са употребили екстази около 0,4 % (около 20 000 души).

Последното Национално представително проучване сред учениците в средните училища (9-12 клас, 15-19 г.) в България по отношение на нагласите и употребата на психоактивни вещества е проведено през 2013 г. Проучването показва, че 4,1% от учениците някога през живота са употребявали екстази. 3,1% от учениците са употребили екстази през последните 12 месеца.

Приеманото количество, както и честотата на употреба, се различават от човек до човек. Много употребяващи случайно взимат хапче през уикенда. За повечето употребата спира след определен етап от живота. Но има и хора, които не смятат едно парти за парти, ако не вземат няколко хапчета.

Човек, който употребява екстази, го прави заради ефектите, които веществото предизвиква или другите казват, че предизвиква. Това означава, че употребяващият не винаги намира това, което търси. Хората могат да имат и други причини да употребяват. Някои мислят, че поне по веднъж трябва „да опиташ от всичко”. Други може да употребяват, за да се впишат в средата си, за да избягат от реалността или просто заради възбудата.

КАКВО ЧУВСТВА УПОТРЕБЯВАЩИЯТ?

Екстази е наркотик, който стимулира централната нервна система, но има и леки халюциногенни ефекти. Увеличава сърдечната честота и повишава кръвното налягане. Като при много други наркотици, ефектите му зависят много от дозата, от това какво има в хапчетата и самия човек (физическото и психическото му състояние). Средата, в която се употребява веществото, може също да повлияе върху начина, по който се чувства употребяващият.

Най-общо ефектите са:

 •  Увеличава се издръжливостта, чувствата на глад и умора отслабват, появява се безсъние.
 •  Температурата на тялото се повишава, потенето се засилва, има опасност от обезводняване и прегряване.
 •  Зениците се разширяват, устата и гърлото пресъхват, дишането се учестява.
 •  Появяват се напрежение в мускулите и неконтролируеми движения – треперене, стискане на челюстите и скърцане със зъби, хапане на езика и бузите. Може да се появи нистагъм – бързи, неволеви движения на очите. Координацията на движенията се влошава.
 •  Употребяващият се чувства по-енергичен, в добро настроение, става по-общителен, изпитва любов и емпатия. Чувствата на страх, тревожност и несигурност отслабват. Може да се появи чувство на еуфория.
 •  Употребяващите изпитват близост с другите, чувстват се приети, изпитват желание да прегръщат и целуват околните.
 •  Възприятията стават по-интензивни (вкус, миризма, слух, зрение, докосване).
 •  Могат да се появят леки халюцинации, влошаване на зрението.
 •  Често пъти се появяват главоболие, световъртеж, замаяност, гадене и повръщане.
 •  Употребяващите могат да станат възбудени, тревожни и параноични, могат да получат панически атаки и дори психоза.
 •  Рядката употреба на екстази може да има сексуално стимулиращ ефект. Ако употребата зачести или е във високи дози, може да доведе до импотентност (невъзможност за получаване на ерекция при мъжете), както и до трудности за достигане до оргазъм.

Едно хапче или капсула екстази започва да действа 20 до 90 минути след приема. Ефектът е най-силен по време на първия час, а като цяло продължава от 4 до 6 часа.

Махмурлук

Много често, когато ефектите на екстази започнат да отшумяват, употребяващите чувстват тъга и имат усещането за някаква загуба. На следващия ден обикновено се чувстват силно изморени и се нуждаят от дълъг сън, за да се възстановят. Този период наподобява махмурлук, макар да няма общо с употребата на алкохол.

Колкото по-редовна е употребата, толкова по-неприятни могат да бъдат симптомите на махмурлука. В продължение на няколко дни или дори седмици след последната употреба, хората могат да се чувстват изтощени, да им липсва енергия, да имат проблеми със съня и храненето, да се чувстват тревожни и да страдат от умерена до тежка депресия.

ВОДИ ЛИ ДО ПРИСТРАСТЯВАНЕ?

Употребата на екстази може да предизвика психологическа зависимост. Въпреки че физическа зависимост не се развива, при спирането на екстази може да възникнат неприятни симптоми на абстиненция, както и силно желание за употреба, което е най-яркият симптом за психологическа зависимост.

Дали човек ще развие зависимост и ако да, каква ще е тежестта на абстинентните симптоми, зависи от фактори като: честотата на употребата; колко дълго е продължила тя; употребяваното количество; индивидуалните психологически и физически характеристики на човека.

Освен силното желание за употреба, абстинентните симптомите могат да бъдат:

 • силна умора;
  • тревожност, обърканост;
  • проблеми със съня;
  • загуба на апетит;
  • раздразнителност, рязка смяна на настроенията;
  • проблеми с паметта и концентрацията;
  • панически атаки, параноя, психоза.
  • депресия.

Толеранс

При редовна употреба на екстази в по-дългосрочен план може да се развие толеранс, което означава, че „обичайното“ количество престава да носи на употребяващите желания ефект – чувствата на близост и емпатия. Негативните ефекти обаче остават или дори се засилват, особено ако се увеличава и дозата. При някои хора този толеранс се развива по-бързо, отколкото при други.

Като цяло, за един употребяващ няма смисъл да взима екстази в два или повече поредни дни. Още на втория ден той ще изпита желаните ефекти много по-слабо. По-слабото усещане на приятните ефекти може да продължи от 7 дни до 2-3 седмици след първата употреба – времето, което е нужно на мозъка да възстанови изчерпания си запас от серотонин.

КАК ДА РАЗБЕРЕМ, ЧЕ НЯКОЙ УПОТРЕБЯВА?

Употребата на екстази не може да бъде лесно разпозната, освен ако не се случи пред очите ви. Въпреки това, някои симптоми, които се появяват едновременно или често, могат да бъдат причина да съберете повече информация и да проведете един открит разговор с човека, за когото смятате, че може да употребява.

Симптоми като слаби резултати в работа/училище, тревожност, безпокойство, депресия, разширени зеници, занемарен или нездрав външен вид, разстройства на съня и храненето, загуба на килограми за кратък период от време, а понякога раздразнителност и агресивност, могат да бъдат индикатор за употреба на наркотици.

КАК ДА ПОМОГНЕМ НА УПОТРЕБЯВАЩИЯ?

Добре е да разговаряте с употребяващия, докато не е под въздействието на психоактивни вещества. Забраните, обвиненията и ултиматумите вероятно няма да дадат добър резултат.

Важно е да проявите разбиране и да проведете открит и спокоен разговор. Можете да изразите личните си притеснения относно употребата. Вероятно за употребата на наркотици има някакви причини, някакви проблеми, които подтикват към нея. Важно е те да бъдат идентифицирани, за да може да се потърси решението им.

Ако употребяващият е съгласен, е добре да му помогнете да се свърже със специалисти в областта на зависимостите. Близките на зависимите също е добре да потърсят подкрепа за самите себе си.

гр.Врацаул. Кокиче 14