Амфетамините и метамфетамините са стимуланти, което означава, че възбуждат централната нервна система. В България често пъти амфетамините се наричат „спийд“, а метамфетамините – „пико“. В България и двата вида вещества са разпространени, но по-голям процент от хората употребяват амфетамини, които могат да се купят най-често под формата на прах, а понякога и като таблетки. Метамфетамините могат да се продават и под формата на кристали.

И двата вида вещества могат да се смъркат, поглъщат или инжектират. Метамфетамините често пъти се и пушат.

Разпространен е също и изразът „спийд бол”, който се използва за комбинациите кокаин-хероин и амфетамин-хероин.

Употребата на амфетамини и метамфетамини може да предизвиква зависимост, като физическата е по-слабо изразена от психологическата. Последната обаче може да се развие бързо и в тежка степен.

Хората, които употребяват големи количества амфетамини и метамфетамини за по-дълъг период от време, могат да развият амфетаминова психоза – психично разстройство, което наподобява параноидната шизофрения.

При употребата на амфетамини и метамфетамини много бързо се развива толеранс (необходимост от повишаване на количеството за получаване на един и същ ефект).

Краткосрочни ефекти
Повишена концентрация, потискане на умората и сънливостта, загуба на апетит, повишена самооценка.

Дългосрочни ефекти
Безпокойство, раздразнителност, загуба на тегло, тревожност, параноя, агресивност, физическо изтощение, увреждане на бъбреците и черния дроб.

Важно: употребата на амфетамини и метамфетамини носи много голям риск за хората със сърдечно-съдови заболявания.

КАКВО E АМФЕТАМИН И МЕТАМФЕТАМИН?

Амфетамините са синтетични химикали, които имат силно стимулиращо действие върху централната нервна система. Това наименование се използва както за самия химикал „амфетамин“, така и за цял клас химикали, които имат прилики в химичните си структури. Към този клас химикали принадлежат и метамфетамините.

В днешно време амфетамините и метамфетамините имат много ограничено приложение в медицината.

Амфетамините се различават по силата и продължителността на своите ефекти. Метамфетаминът има по-силно действие от амфетамина и действа по-дълго време.

ОТКЪДЕ ИДВА?

В сравнение с някои други наркотици, амфетамините и метамфетамините не съществуват от много време. В края на 19-ти век е синтезиран в лаборатория първият амфетамин, а след 1930 г. е предприето изследване върху ефектите му.

Преди 1960 г. амфетаминът е бил употребяван като хапче за отслабване. По време на Втората световна война и други войни амфетаминът се e употребявал за борба с умората и повишаване на бдителността на войниците. Той е бил легално предписван и затова можем да говорим за контролирана употреба.

Всичко това се променя през 60-те години, когато амфетамините стават модерни сред някои групи млади хора. Между 1969 и 1972 г. дори може да се говори за спийд вълна. Постепенно вредните последствия от неконтролираната употреба стават очевидни. През 1970 г. на международно равнище амфетаминът се причислява към контролираните вещества и е предложен за законова регулация.

В България Законът за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите забранява амфетамините през 1999 г. и ги определя като високорискови вещества, забранени за приложение в медицината.

КАК СЕ УПОТРЕБЯВА?

Амфетамините и метамфетамините се срещат най-често под формата на прах или хапчета. Метамфетамините могат да се продават и под формата на кристали. И двата вида вещества могат да се смъркат, поглъщат или инжектират. Метамфетамините често пъти се и пушат.

Когато амфетамините и метамфетамините се приемат през устата, действието им започва след около 30 минути. Когато се смъркат, активните съставки навлизат в кръвния поток през носната лигавица и ефектът се появява след няколко минути. Когато се инжектират в кръвоносния съд, действат почти веднага. При пушене ефектите също се усещат почти незабавно.

При всички начини на употреба на амфетамините ефектите приключват след 4 до 6 часа. Поради честото смесване на амфетамините с други неизвестни вещества от производителите и дилърите, употребяващият никога не знае със сигурност какво е купил.

Метамфетаминът и амфетаминът са две вещества, които много си приличат. Разликата е, че метамфетаминът достига до мозъка по-лесно от амфетамина и следователно има по-силни ефекти.

Метамфетаминът действа по-дълго – за период  от 4 до 8 часа.

Рисковете при употреба на амфетамини и метамфетамини са много големи и понякога неочаквани за самите употребяващи.

КОЙ УПОТРЕБЯВА?

Няма специална категория хора, които употребяват амфетамини и метамфетамини. Някои употребяват, за да подобрят качеството на нощния си живот, други – за да останат будни с цел да работят или учат. Употребяващите други наркотици също понякога взимат амфетамини като „допълнително вещество“.

Употребата на амфетамини в света на спорта в качеството им на допинг е известна от много години. Поради факта, че амфетамините отдавна са в забранителния лист за спортистите и лесно се откриват в допинг контролите, в последно време с допинг цели се употребяват нови, „дизайнерски“ стимуланти.

В сравнение с Европа, в САЩ, Южна Азия и Австралия употребата на метамфетамини там е много по-разпространена. През последните години България заема челните места по употреба на амфетамини сред учениците в Европа, като разпространението на метамфетамините също се увеличава.

Според оценка на Националния фокусен център за наркотици и наркомании, базирана на Национално представително проучване относно нагласи и употреба на психоактивни вещества сред младите хора на възраст 20-34 години в България от 2017 г., 4,3% от младото население е употребявало амфетамини някога през живота си, а метамфетамини – 2,5%. През последните 12 месеца са употребявали амфетамини 2,4% от младите хора, а метамфетамини – 1,2%. През последните 30 дни са употребявали амфетамини 1,1% от младите.

Според Национално представително проучване относно нагласи и употреба на психоактивни вещества сред учениците (9-12 клас) в България, проведено през 2017 г., 4,9% от учениците някога през живота са употребявали амфетамини, а метамфетамини – 3,5%. През последните 12 месеца 4,1% от учениците са употребявали амфетамини. През последните 30 дни преди провеждане на проучването 2,6% от учениците са употребявали амфетамини, а 2,0% – метамфетамини.

В края на 2018 г. е проведено Национално представително проучване относно нагласи и употреба на психоактивни вещества сред студентите в България, което показва, че някога през живота си са употребявали амфетамини 4,8% от студентите, а метамфетамини – 2,7%. През последните 12 месеца амфетамини са употребявали 2,1%, а през последните 30 дни – 0,6% от студентите.

КАКВО ЧУВСТВА УПОТРЕБЯВАЩИЯТ?

Амфетамините и метамфетамините стимулират централната нервна система, увеличават сърдечната честота и повишават кръвното налягане. Като при много други наркотици, ефектите им зависят много от дозата, начина на употреба и самия човек (физическото и психическото му състояние). Най-общо ефектите са:

 • Увеличава се издръжливостта, чувствата на глад и умора отслабват, появява се безсъние.
 • Температурата на тялото се повишава и потенето се засилва, може да се появи треска.
 • Зениците се разширяват, дишането се учестява.
 • Увеличава се сърдечната честота (тахикардия).
 • Устата пресъхва, лицето може да почервенее.
 • Мускулите се съкращават, появяват се неконтролируеми движения – потрепвания, стискане на челюстите и скърцане със зъби, мускулни спазми.
 • Употребяващият се чувства по-енергичен, самоуверен и в добро настроение, става по-общителен и приказлив. Изчезва самокритичността. Във високи дози се появява чувство на еуфория.
 • Често пъти се появяват главоболие и замаяност.
 • Употребяващите нерядко стават раздразнителни, неспокойни и тревожни – най-вече, когато ефектите започнат да отслабват.
 • При високи дози могат да се появят симптоми на психоза – объркване, страх, параноя, халюцинации, агресивност.
 • Рядката употреба на амфетамини и метамфетамини може да има сексуално стимулиращ ефект. Ако употребата зачести или е във високи дози, може да доведе до импотентност (невъзможност за получаване на ерекция при мъжете).

Тъй като употребяващият не усеща умората, след изчерпването на ефектите той може да се почувства напълно изтощен.

Хроничната умора, апатията и депресията са сред най-често срещаните оплаквания на хората, които редовно употребяват спийд.

ВОДЯТ ЛИ ДО ПРИСТРАСТЯВАНЕ?

Бързото развитие на толеранс е характерно за този вид вещества. Хората, които употребяват редовно, се налага непрекъснато да увеличават количествата, за да получат един и същ ефект.

Употребата на амфетамини и метамфетамини може да предизвиква зависимост, като физическата е по-слабо изразена от психологическата. Последната обаче може да се развие бързо и в тежка степен.

При спирането на амфетамините може да възникнат различни и много неприятни симптоми на абстиненция, както и много силно желание за употреба. Симптомите може да включват:

 •  изтощение;
  •    дълги периоди на неспокоен сън, продължаващи до 48 ч.;
  •    раздразнителност;
  •    силен глад;
  •    умерена до тежка депресия;
  •    обърканост;
  •    безпокойство и безсъние;
  •    тревожност;
  •    психоза.

Психологическата зависимост означава, че употребяващият копнее все повече за веществото и не се чувства добре без него. Амфетамините и метамфетамините формират силна психологическа зависимост. Хората започват да мислят, че не могат да функционират адекватно в ежедневието – да се забавляват или да работят, ако не са употребили. Най-ярко изразеният симптом на психологическата зависимост е непреодолимото желание за употреба.

Силното желание за употреба и депресията могат да продължат с месеци след спирането на амфетамините и метамфетамините.

Въпреки че абстиненцията при спирането на амфетамините и метамфетамините не е толкова тежка както при опиатите, алкохола и бензодиазепините, тя може да бъде достатъчно неприятна. Много често хората взимат още спийд, просто за да облекчат неприятните симптоми, което прави спирането много трудно.

КАКВИ СА РИСКОВЕТЕ?

Някои от основните рискове от употребата на амфетамини и метамфетамини са:

 • Развитие на зависимост.
 • Амфетамините и метамфетамините свиват кръвоносните съдове, увеличават сърдечната честота и повишават кръвното налягане. Употребяващите могат да получат сърдечна аритмия, инфаркт или инсулт, което да доведе до внезапна смърт. Особено опасно е за хора със сърдечно-съдови заболявание, високо кръвно налягане, диабет или епилепсия.
 • Амфетамините и метамфетамините повишават телесната температура и могат да предизвикат прегряване. Това е особено опасно, когато човек отиде в клуб или дискотека: той не усеща умората и може да танцува с часове. Ако околната среда също е топла и влажна, е възможно тялото да не успее да се освободи от топлината чрез изпаряването на потта. Ако не се консумират достатъчно безалкохолни течности, рискът от дехидратация (обезводняване) и прегряване е много голям.

Някои мускули и органи като черния дроб и бъбреците може да спрат да работят. Прегряването е животозастрашаващо и трудно за лечение. Когато има достатъчна вентилация и охлаждане в клуба или дискотеката, рискът е по-малък.

 • Амфетамините и метамфетамините премахват чувството на умора. Заради това често пъти употребяващите изразходват всичките си енергийни резерви и без да осъзнават, надхвърлят възможностите си. В комбинация с безсънието това може да доведе до изтощение. За да се справят с него, много хора започват да употребяват отново.
 • Редовната употреба може да доведе до пълно изтощение на организма, а загубата на апетит може да причини недохранване и загуба на тегло. Това води до отслабване на имунитета и рискът от развитие на различни заболявания се увеличава. Често пъти употребяващите страдат от развалени зъби и чупещи се нокти.
 • Заради загубата на апетит някои употребяващи могат да развият хранителни разстройства като анорексия. Най-често това се случва при жените.
 • Хората, които са употребявали амфетамини и метамфетамини дълго време, може да извършват неволеви, повтарящи се движения, като дъвкателни движения или скърцане със зъби. Тези неволеви  движения може да продължат дори след спиране на употребата. В тежките случаи човекът може да повтаря едно и също действие отново и отново, например няколко пъти да взема един предмет и да го връща пак на мястото му.
 • Човек, който употребява често, може да има чувството, че буболечки лазят върху, в или под кожата и да се опитва да облекчи сърбежа, докато кожата се разрани (тактилни халюцинации).
 • Тъй като амфетамините и метамфетамините свиват кръвоносните съдове и предизвикват пресъхване на устата, хората с хронична употреба могат да страдат от тежко възпаление на венците и разрушаване на зъбите.
 • Амфетамините и метамфетамините може да предизвикат стомашно-чревни смущения като колити, диария или запек.
 • При високи дози и/или хронична употреба амфетамините и метамфетамините може да доведат до развитието на психоза – тежка параноя, халюцинации, агресивност и загуба на връзка с реалността.
 • Някои хора след спиране на спийд могат да страдат от тежка депресия.
 • Комбинирането на амфетамини и метамфетамини с други наркотици носи голям риск. Когато се смесят с алкохол например, ефектите на алкохола не се усещат. Човек може да приеме твърде много алкохол или да стане агресивен. Употребата на амфетамини или метамфетамини в комбинация с кокаин или екстази също е много опасна. Ефектите на веществата взаимно се усилват, което увеличава прегряването, изтощението и натоварването на сърцето.
 • Когато веществото се смърка, носната лигавица може да се увреди.
 • При редовна употреба са възможни сериозни увреждания на черния дроб и бъбреците, включително и бъбречна недостатъчност. При пушене са възможни белодробни заболявания.
 • След спиране на амфетамините и метамфетамините след редовна употреба е възможно да останат постоянни психологически проблеми.
 • Употребата на нестерилни игли и спринцовки за инжектиране на амфетамини и метамфетамини може да причини кожен абсцес и заразяване с кръвнопреносими инфекции като ХИВ и хепатити.
 • Майките, които са употребявали спийд по време на бременността, е много възможно да родят бебета с ниско тегло, сърдечни дефекти, цепнато небце, различни родилни дефекти, зависимост и абстиненция.
 • Амфетамините и метамфетамините преминават в майчиното мляко, затова употребата им по време на кърмене е важно да се избягва.
 • При мъжете злоупотребата с амфетамини и метамфетамини може да доведе до еректилна дисфункция (проблеми с ерекцията).
 • Честата употреба на амфетамини и метамфетамини може да доведе до необратимо мозъчно увреждане, което се изразява в нарушения на речта и мисленето.

Риск от свръхдоза

Свръхдозата може да възникне както при приема на твърде голямо количество амфетамини и метамфетамини, така и при приема на по-малко количество, но в комбинация с алкохол или други стимуланти. Някои от симптомите могат да бъдат:

 • безпокойство;
 • скованост на мускулите, треперене, спазми, конвулсивни движения;
 • учестено, затруднено дишане;
 • обърканост, загуба на ориентация;
 • прегряване, висока температура;
 • тежко главоболие;
 • силно ускорен пулс, сърдечна аритмия, високо кръвно налягане, болки в гърдите;
 • гадене, повръщане, диария, коремни спазми;
 • тежка възбуда, паника, параноя;
 • халюцинации, психоза;
 • припадъци;
 • рабдомиолиза (разпадане на мускулна тъкан и отделяне на големи количества мускулен белтък миоглобин в кръвта, което води до тежко увреждане на бъбреците и смърт);
 • кома;
 • спиране на сърцето и смърт.

РАЗПОЗНАВАНЕ НА УПОТРЕБАТА

Употребата на амфетамини и метамфетамини не може да бъде лесно разпозната, освен ако не се случи пред очите ви. Въпреки това, някои симптоми, които се появяват едновременно, могат да бъдат причина да съберете повече информация и да проведете един открит разговор с човека, за когото смятате, че може да употребява.

гр.Врацаул. Кокиче 14