• В България най-разпространеното легално психоактивно вещество е алкохолът (етилов алкохол, етанол). Той е активната съставка в множество алкохолни напитки – бира и вино, спиртни напитки с концентриран алкохол, също така и в смесени напитки (например коктейли). Продажбата на алкохолни напитки на хора под 18-годишна възраст в България е забранена (Закон за здравето, чл.54).
 • Злоупотребата с алкохол може до доведе до развитието на много тежка физическа и психическа зависимост. При децата това става много по-бързо, отколкото при възрастните. При жените зависимостта се развива по-бързо, отколкото при мъжете.
 • Редовната употреба на алкохол може да доведе до развитието на толеранс към приеманите количества – пиещите изпитват необходимост от повишаване на количеството за получаване на един и същ ефект. При някои хора, които са генетично предразположени, това става много по-бързо (например при хора, които имат случаи на алкохолизъм в семейството си).
 • Има хора, за които всяка употреба е опасна. Това са: бременните и кърмещите жени, както и жените, които се опитват да забременеят; децата; зависимите към алкохол и наркотици; хората, в чиито семейства има случаи на алкохолизъм; хората, приемащи различни лекарства; хората, страдащи от определени заболявания; хората, които шофират и работят с машини.
 • Краткосрочни ефекти:притъпяване на усещанията и падане на задръжките, повишена общителност, нарушена способност за преценка, забавени реакции, сантименталност, агресия, себенадценяване, речеви и двигателни нарушения.
 • Дългосрочни ефекти:прекомерната употреба на алкохол може да доведе до сериозни увреждания на черния дроб, мозъка, сърцето и стомаха, до развитието на зависимост.
 • Алкохолът носи голяма опасност за употребяващия, когато е приет в комбинация с други психоактивни вещества (най-вече с депресанти на централната нервна система като хероин, метадон, барбитурати, транквиланти), както и с някои видове лекарства (антидепресанти, антихистамини, обезболяващи).

ОТКЪДЕ ИДВА?

Алкохолът е продукт от ферментацията на фруктозата в плодове и зеленчуци, или на зърнени растения. Виното и бирата се прозвеждат по този начин от векове.

Производството и употребата на алкохол датират още от началото на човешката цивилизация. Вероятно алкохолът за първи път е произведен в Средния изток, където гроздето растяло в диво състояние. Алкохолът се споменава в Стария Завет, както и в египетски папирус от 3500-та година преди Новата ера. Населението на древна Гърция било известно с прекомерното си пиене. В древен Рим напиването било почти национално развлечение, в следствие на което се наложило управлението на колесница в пияно състояние да се смята за нарушение.

През Средновековието била развита технологията за дестилация, което позволило да се произвежда алкохол с по-високо процентно съдържание като водка и уиски. През ХІХ век производството на алкохолни напитки става широко разпространено. В момента производството на бира, вино и спиртни напитки е световна индустрия.

Много общества и религии позволяват употребата на алкохол. Римокатолическата и Еврейската религии включват вино в техните церемонии. В същото време, Ислямът и някои Християнски групи, като Мормоните, не разрешават употребата на алкохол.

В резултат на Движението на въздържателите, в САЩ алкохолът бива забранен – в началото на ХХ век в много от южните щати, а през 1919 г. – в цялата страна. Но тъй като забраната не била достатъчно подкрепена от обществото, производството и употребата на алкохол не били преустановени. Били създадени незаконни заведения, където се продавал контрабанден алкохол. Те били управлявани от гангстери и престъпността процъфтявала. В крайна сметка законът, който забранявал алкохола в САЩ, бил отменен през 1933 г. Това не сложило край на организираната престъпност и много от бандите започнали да се занимават с продажба на наркотици.

През последните години се увеличава производството на нови алкохолни напитки, предназначени за млади хора. Това обикновено са бира и сайдер с по-високо съдържание на алкохол, както и газирани напитки, които нямат вкус на алкохол (а например на плодове), но са с високо алкохолно съдържание.

КАКВО Е АЛКОХОЛ?

Алкохолът (етилов алкохол, етанол) е вещество, което действа като депресант на централната нервна система. Това означава, че забавя реакциите и функциите на тялото и притъпява усещанията. Алкохолът е психоактивно вещество, чиято употреба се смята за по-приемлива от обществото в сравнение с употребата на други наркотици. В същото време заради своите ефекти и рискове алкохолът не е нито по-безопасно, нито „по-слабо” вещество.

Алкохолните напитки се състоят основно от овкусена и ароматизирана вода и етилов алкохол (етанол). Те се произвеждат чрез ферментацията на плодове, зеленчуци или зърнени растения. Бирата и сайдерът обикновено съдържат една част алкохол към 20 части вода, като някои марки могат да бъдат двойно по-силни от други. Виното обикновено е от два до четири пъти по-силно от бирата, а напитките от дестилиран алкохол (като уиски, водка, ром и джин) обикновено съдържат по равни части вода и алкохол.

Алкохол има в бирата, виното и спиртните напитки, както и в смесените напитки (например коктейли). Алкохолните напитки могат да се купят в магазини, супермаркети, ресторанти, хотели, както и в барове, и клубове.

Обемното съдържание на алкохол в бирата обикновено е от 3 до 5%, във виното – около 12%, в спиртните напитки – най-често 40%. В домашно произведените напитки алкохолът може да бъде и с по-високо съдържание.

За разлика от повечето други психоактивни вещества, алкохолът има хранителна стойност и доставя на организма калории. Един грам алкохол доставя седем калории, почти двойно повече от калориите, които доставя един грам въглехидрат. Около половин литър бира може да достави на организма калориите, които се съдържат в шест филии хляб. Бирата осигурява на тялото много малко протеини и витамини, а дестилираният алкохол не осигурява никакви.

Освен етиловият алкохол съществува и друг вид – метилов алкохол (метанол, дървесен спирт), който се произвежда от дървесина. Той се използва за различни цели – като антифриз, гориво, разтворител, в промишлеността и др. Понякога в домашно произведените спиртни напитки се съдържа метанол в количество над максимално допустимото, което ги прави опасни. Някои алкохолно зависими купуват и употребяват метилов алкохол, тъй като е евтин. Метиловият спирт е силно отровен и може да причини слепота, кома и смърт.

 КОЙ УПОТРЕБЯВА?

Много голяма част от алкохола се консумира в домашни условия, но също така и в ресторанти, клубове и барове.

Много хора пият алкохол, защото му се наслаждават и харесват вкуса му. Други пият, за да се освободят от натрупания стрес от ежедневието или за да се справят с различни негативни емоции. Много хора пият, просто защото искат да бъдат като другите. Консумацията на алкохол в големи количества може да е и част от поведението в група. Например ученици и студенти, които се напиват в някои групови ситуации или млади хора, отишли на почивка с приятели. Употребата на големи количества алкохол е и част от нощния живот на много хора.

Според статистиките употребата на алкохол от гражданите на възраст между 16 и 69 години нараства все повече в цяла Европа, включително и в България. Резултатите от Европейското здравно интервю, проведено от Национален статистически институт през 2008 г. в България, показват, че над 13% от хората на 15 и повече години употребяват алкохол между 2 и 6 пъти седмично. Над 6% пият всеки ден.

Според данните от социологическо проучване, проведено от MBMD по поръчка на Столична община през 2008 г. в София сред 2200 ученици от VІІ до ХІІ клас, малко повече от 25% от учениците са изпили първото си самостоятелно питие на възраст до 12 г. включително.

Според друго, национално проучване, проведено през 2015 г. по методиката на ESPAD сред българските ученици на 15-16 години, 86% от тях са пили алкохол поне веднъж през живота си, 59% са пили поне веднъж през последния един месец, а 17% са се напивали поне веднъж през последните 30 дни.

КАК ДЕЙСТВА АЛКОХОЛЪТ?

Алкохолът се абсорбира през стомаха и тънките черва и бързо навлиза в кръвта. Чрез кръвния поток той достига до всички части на тялото. Тъй като е депресант на централната нервна система, той забавя функциите на тялото – дишането, сърдечния ритъм, мозъчните функции. Тези ефекти могат да се появят само след 5-10 минути и да достигнат най-високата си точка след около 40-60 минути.

Скоростта на абсорбиране зависи от количеството и типа на храната в стомаха. Ако той е празен, алкохолът много по-бързо навлиза в кръвта. Храни, които съдържат много въглехидрати и/или мазнини, могат да забавят абсорбирането. Видът на алкохолните напитки също влияе на скоростта. Газираните напитки (например шампанското) навлизат в кръвта по-бързо.

Алкохолът остава в кръвта, докато не бъде разграден (елиминиран) напълно от черния дроб. При здрав човек едно стандартно питие (около 10 грама чист алкохол) се разгражда за около 1 час. Но има фактори, които могат да повлияят на тази скорост. Тя може да бъде по-висока, ако концентрацията на алкохол в кръвта е много висока. При алкохолиците скоростта на елиминиране също може да бъде значително по-висока, но само при положение, че черният дроб не е вече увреден. Друг фактор е възрастта – с нейното напредване разграждането на алкохола се забавя.

Процесът на елиминация не може да бъде ускорен нито чрез пиене на кафе, нито чрез ядене на закуска. Няма значение дали човекът е консумирал бира или например една малка водка. Обемното съдържание на алкохол във водката е по-високо, но количеството течност в малката водка е много по-малко от количеството в чаша бира. Затова стандартните питиета се измерват в чист алкохол – 10 грама, което се равнява на 330 мл. бира или на 40 мл. водка.

Колкото по-бързо се консумира алкохолът и колкото по-голямо е неговото количество, толкова по-висока е неговата концентрация в кръвта и толкова са по-силни ефектите му. Това е така, защото черният дроб не успява да го преработи достатъчно бързо.

Ефектите на алкохола не са едни и същи при всички хора. Разлика има например при хората с различна телесна маса, от която зависи и количеството на телесните течности. При хората с по-малка телесна маса и по-малко количество телесни течности концентрацията на алкохол в кръвта се увеличава по-бързо, а оттам и ефектите му се усещат по-бързо. По тази причина на повечето жени им е необходимо по-малко количество, за да усетят въздействието му, отколкото на мъжете, които обикновено са с по-голяма телесна маса и по-голямо количество телесни течности.

Още една разлика в ефектите от алкохола може да бъде видяна при хора, които пият регулярно и имат повишен толеранс. Човешкото тяло бързо се приспособява към алкохола и по тази причина може да се налага приемането на по-голямо количество за получаването на едни и същи ефекти.

Тялото обаче не се приспособява към всички ефекти на алкохола. Например, забавянето на реакциите винаги е налице, независимо от това колко е развит вече толерансът на употребяващия.

КОЯ КОНСУМАЦИЯ Е УМЕРЕНА?

В различните държави са приети определени честота и количества на употреба на алкохол, която се смята за умерена. Поради съществуващите разлики, Световната здравна организация (СЗО) приема, че за пълнолетните жени и всички хора над 65 години умерена консумация е едно стандартно питие на ден, а за пълнолетните мъже до 65 години – 2 стандартни питиета на ден, като не става въпрос за всекидневна употреба.

Всекидневната консумация повишава възможността от развитие на толеранс и възникване на зависимост, затова през седмицата трябва да има най-малко 2 дни, през които не се употребява никакъв алкохол.

За едно стандартно питие (според СЗО) се смята това, което съдържа около 10 грама чист алкохол. Следните примери могат да ви дадат яснота относно съдържанието на чист алкохол в различните видове напитки:

 • 330 мл. бира (едно кенче) с обемно съдържание на алкохол 5% съдържа 13 г чист алкохол;
 • 140 мл. вино (една чаша) с обемно съдържание на алкохол 12% съдържа 13,3 г чист алкохол;
 • 40 мл. концентрат (един шот уиски, джин, водка, ром) с обемно съдържание на алкохол 40% съдържа 12,6 г чист алкохол.

Умерената консумация не означава, че е безопасна, а че рисковете от възникване на зависимост и различни заболявания са по-малки.

КАКВО ЧУВСТВА УПОТРЕБЯВАЩИЯТ?

След навлизането на алкохола в кръвта ефектите започват да се усещат след 5 до 10 минути. Те могат да продължат няколко часа в зависимост от консумираното количество. Също така ефектите зависят от различни фактори:

 • колко бързо е изпито количеството алкохол;
  • имало ли е храна в стомаха и колко;
  • теглото на употребяващия;
  • колко е свикнал употребяващият да пие (колко е развит неговият толеранс към алкохола);
  • как се е чувствал употребяващият преди за започне да пие. Хората, които са били спокойни или в добро настроение преди употребата, е по-малко вероятно да станат агресивни. Хората, които са били тъжни и нещастни, се чувстват още по-зле след пиене.

Алкохолът е депресант на централната нервна система и забавя функциите на тялото. След изпиването на около литър бира повечето хора се отпускат и задръжките им намаляват. Някои хора обаче стават агресивни, особено мъжете. Голяма част от насилието в дома и на улицата е в следствие на употребата на алкохол.

След изпиването на два литра бира хората губят координация на движенията си и започват да говорят завалено.

Алкохолът забавя реакциите на човека, нарушава двигателните умения и води до намаляване на самокритичността. Употребилият вижда и чува по-слабо. Поради тези причини употребата на алкохол често води до инциденти като падания, катастрофи и наранявания при работа с машини.

Заради падането на задръжките е по-вероятно хората да попаднат в ситуации, за които после да съжаляват. Например сексуални контакти с непознати или практикуване на необезопасен секс.

Употребата на голямо количество алкохол може до доведе до загуба на съзнание, до кома и смърт.

Условно ефектите от употребата на алкохол могат да се разделят на приятни, неутрални, неприятни, дългосрочни и застрашаващи здравето и живота.

Приятни ефекти:

 • отпускане;
  • повишаване на настроението, чувство за щастие, замаяност;
  • повишена общителност;
  • намаляване на задръжките/намаляване на социалната тревожност;
  • болкоуспокояващ ефект.

Неутрални ефекти:

 • завален говор;
  • зачервена кожа;
  • сънливост;
  • затруднено фокусиране на погледа;
  • променена (често пъти повишена) реакция на сексуални стимули;
  • бързо развитие на толеранс при повтаряща се употреба (в рамките на няколко дни);
  • променено разбиране за естетика (грозното изглежда красиво или обратното);
  • промени във визуалното възприятие.

Неприятни (неприятните ефекти се засилват при по-високи дози):

 • влошаване на координацията на движенията;
  • гадене, повръщане (при загуба на съзнанието повръщането може да доведе до смърт поради задушаване);
  • намален контрол над импулсивното поведение;
  • променливи емоционални състояния (гняв, агресивност, тъга и др.);
  • намалена способност за постигане/поддържане на ерекция при повечето мъже;
  • повишена трудност при достигането на оргазъм при повечето жени;
  • диуретичен ефект (често уриниране – най-вече при употребата на бира и вино);
  • замаяност и объркване;
  • лек до тежък махмурлук след употреба на големи количества, продължаващ от 12 до 36 часа (главоболие, парене в гърдите, сухота в устата, гадене).

Дългосрочни и застрашаващи здравето и живота ефекти:

 • загуба на съзнание и на спомени при високи дози;
  • кома и смърт при много високи дози;
  • увреждане на мозъка и на черния дроб (цироза) при злоупотреба;
  • падането на задръжките и състоянието на обръкване могат да доведат до нежелани сексуални контакти (изнасилване);
  • увреждане на плода на бременните жени, особено при високи дози или голяма честота на употреба.

ВОДИ ЛИ ДО ПРИСТРАСТЯВАНЕ?

Алкохолът е психоактивно вещество, което предизвиква развитието на толеранс, като и на силна психическа и физическа зависимост. Повишаването на толеранса (бързо привикване на организма към все по-високи дози алкохол с цел постигането на един и същ ефект) е един от симптомите за развитието на зависимост.

Между физическата и психическата зависимост съществува разлика. При наличието на физическа зависимост се появява абстинентен синдром. Това означава, че тялото страда при спиране на употребата на алкохол и се проявяват симптоми като треперене, потене, гадене, повръщане, тревожност, безсъние и в някои случаи припадъци или делир. Делирът е състояние, което застрашава живота и изисква спешна медицинска помощ.

Психическата зависимост се проявява чрез почти непреодолима нужда от употреба на алкохол и невъзможност употребяващият да се почувства добре, без да е пил. При някои хора абстинентните симптоми почти липсват или са слабо изразени, но въпреки това зависимостта е налице.

Срокът за развитието на зависимост е различен при различните хора. Но всички, които имат дълга употреба и пият големи или увеличаващи се количества алкохол, се намират в рисковата зона.

Въпреки че повечето употребяващи са добре запознати с рисковете от употребата на алкохол, те смятат, че за тях те не важат. Също така, един от симптомите на алкохолна злоупотреба/зависимост е отричането на проблема и отказ да бъдат предприети действия за решаването му.

КАКВИ СА РИСКОВЕТЕ?

Рисковете от възникване на зависимост и различни заболявания са много по-малки, когато човек консумира алкохол умерено и не всеки ден. За умерена се смята консумацията на едно стандартно питие на ден (10 грама чист алкохол) за пълнолетните жени и всички хора над 65 години и до две стандартни питиета на ден (до 20 грама чист алкохол) за пълнолетните мъже до 65 години.

 • Всекидневната консумация повишава риска от развитие на толеранс и възникване на зависимост, затова е по-безопасно да не се пие през най-малко 2 дни от седмицата.
 • За някои хора всяка употреба е опасна и това са: бременните и кърмещите жени, както и тези, които се опитват да забременеят; зависимите към алкохол и наркотици; хората, в чиито семейства има случаи на алкохолизъм; хората, приемащи различни лекарства; хората, страдащи от определени заболявания; хората, които шофират или работят с машини.
 • Употребата на алкохол носи рискове, които са по-големи, когато се пие в прекомерни количества по някакъв единичен повод или количествата се увеличават регулярно с течение на времето.

Употребата на алкохол в много големи количества за кратко време може да доведе до загуба на съзнание, повръщане и смърт поради задушаване. В още по-големи количества алкохолът може да причини алкохолно отравяне, кома и смърт.

 • Употребата на алкохол често води до инциденти, които могат да застрашат здравето и живота на употребяващия и на други хора. Например при падане, шофиране или работа с машини.
 • Заради отслабването на задръжките е по-вероятно употребилият да попадне в ситуация, която да доведе до сексуални контакти с непознати, за които после да съжалява или до практикуване на необезопасен секс.
 • Злоупотребата с алкохол сериозно влошава личните, семейните, финансовите и служебните проблеми. В следствие на това се стига до разпадане на семейства, загуба на работа, трайна безработица, загуба на дом, насилие и други престъпления, свързани със загубата на контрол над поведението. Голям част от престъпленията, свързани с нападения, домашно насилие и причиняване на смърт при катастрофа, се дължат на употребата на алкохол.
 • Жените, които употребяват често алкохол по време на бременността или в големи количества, могат да родят деца, които страдат от абстинентен синдром или които имат тежки дефекти на лицето, намалена мозъчна маса и забавено умствено и физическо развитие. Тези увреждания на плода се наричат фетален алкохолен синдром, който е нелечим. Пиенето на алкохол в по-малки количества или по-рядко по време на бременността може да доведе до раждането на деца с по-ниско тегло.
 • Алкохолът може да бъде много опасен, когато е употребен в комбинация с други психоактивни вещества или лекарства, които действат като депресанти на централната нервна система. Такива вещества са хероинът, метадонът и други опиати, както и барбитуратите и транквилантите (например лекарства от групата на бензодиазепините).

Други лекарства, които са рискови при едновременна употреба с алкохол са антидепресантите, антихистамините и различни видове обезболяващи. Не по-малки са рисковете и при комбинирането на стимуланти с алкохол (например амфетамини, кокаин, екстази, метамфетамини).

 • Смесването на гореизброените лекарства и наркотици с алкохол са довели до много случаи на фатални свръхдози. Смъртта при свръхдозаможе да настъпи поради:

– спиране на сърцето;
– чернодробна недостатъчност (настъпва когато тялото не е в състояние да елиминира алкохола и наркотиците/лекарствата, поради което настъпва отравяне и спиране работата и на други органи);
– спиране на дишането (настъпва когато белите дробове спират да работят заради приетите количества депресанти на централната нервна система. Този вид лекарства/наркотици потискат центъра на дишането в мозъка, поради което то се забавя, докато спре).

 • Дългосрочната и прекомерната употреба на алкохол може да доведе до развитието на толеранс, физическа и психическа зависимост. Хората с развита физическа зависимост страдат от абстинентни симптоми при опит да спрат пиенето (например треперене, потене, гадене, повръщане, тревожност, безсъние, делир). Наличието на абстинентни симптоми е един от критериите за поставяне на диагноза алкохолна зависимост.
 • Злоупотребата с алкохол причинява и много чисто физически увреждания и заболявания, някои от които са:

– увреждане на мозъка, водещо до синдрома на Корсаков (алкохолна деменция);
– преждевременно състаряване на кожата на лицето;
– отслабване на имунната система (намаляване на съпротивителните сили на организма срещу инфекции), повишен риск от пневмония;
– отслабване на сърдечния мускул, което може да доведе до инфаркт;
– високо кръвно налягане;
– анемия и нарушено съсирване на кръвта;
– увреждане на черния дроб – цироза;
– липса на витамини, водеща до различни заболявания;
– кръвоизливи (особено при напреднала цироза);
– тежко възпаление на стомаха, язва;
– полиневропатия (увреждане на нервите на цялата периферна нервна система);
– затлъстяване или пък недохранване.

Алкохол и рак

Благодарение на множество изследвания вече съществуват силни доказателства за връзката между употребата на алкохол и няколко вида рак: рак на устата, носоглътката, фаринкса, гръкляна; рак на хранопровода; рак на черния дроб, рак на гърдата; рак на дебелото черво и ректума.

Изследванията установяват многобройните начини, по които алкохолът може да увеличи риска от рак, включително:

 • разграждането на алкохола до ацеталдехид, който е токсичен химикал и вероятно човешки канцероген. Ацеталдехид може да увреди ДНКи протеините;
 • образуването на реактивни кислородни видове (химически реактивни молекули, които съдържат кислород), които могат да увредят ДНК, протеините и липидите чрез процеса, наречен оксидация;
 • увреждането на способността на тялото да разгражда и абсорбира редица жизненонеобходими вещества, които може да се свържат с риска от рак, включително витамин А, витамините от B групата като фолиевата киселина, витамин С, витамин D, витамин Е и каротиноидите;
 • увеличаването на кръвните нива на естрогена – полов хормон, свързван с риска от рак на гърдата.

Алкохолните напитки могат също така да съдържат разнообразни канцерогенни замърсители, които се добавят по време на ферментацията и производството – такива като нитрозамини, азбестови влакна, феноли и въглеводороди.

КАК ДА ПОМОГНЕМ НА УПОТРЕБЯВАЩИЯ?

Хората, които злоупотребяват с алкохол или са зависими, много често отричат това. Опитите да им се забрани да пият или пък заплахите не вършат работа. Паниката също не е от полза в такива случаи.

За да се помогне на употребяващия, е важно да се събере достатъчно информация за проблема му, за рисковете от употребата на алкохол и да се избегне проявата на предразсъдъци.

Това, което може да се предприеме като първи стъпки за помощ, е:

 •  Уверете се, че сте достатъчно добре информирани. Ако ви е трудно да го направите сами, обърнете се към специалист.
  •    Поставяйте ясни граници по отношение на употребата на алкохол и ги отстоявайте.
  •    Говорете с употребяващия само, когато е трезвен. Избягвайте обвинения, говорете с факти и запазете максимално спокойствие.
  •    Нека употребяващият да знае как се чувствате вие по отношение на употребата му.
  •    Бъдете критични както към поведението на употребяващия, така и към своето собствено.
  •    Опитайте се да разберете дали има други проблеми, които стоят в основата на употребата и възможно ли да се направи нещо за тяхното разрешаване или не.
  •    Подкрепяйте всеки опит на употребяващия да потърси специализирана помощ, за да спре да пие.
  •    Потърсете помощ от специалист, работещ в областта на зависимостите. Той ще прецени по-точно каква е тежестта на употребата, какво може да се предприеме в момента и ще ви даде насоки как да действате.
  •    Потърсете помощ от свои близки хора, които да ви подкрепят. Не оставайте сами с проблема.

КАК ДА РАЗПОЗНАЕМ ПРОБЛЕМНАТА УПОТРЕБА?

При употребата на алкохол толерансът и зависимостта най-често се развиват постепенно с течение на времето. Поради тази причина проблемната употреба не е лесна за разпознаване. Въпреки това има знаци, по които това може да стане:

 • употребяващият изпитва силно желание или нужда да пие, намира си най-различни поводи за това (например да се успокои, да заспи, да отпразнува нещо, да си „оправи” настроението);
  • загуба на контрол върху продължителността на пиенето и изпитото количество (човекът влиза в дълги запои или не може да спре след 1-2 изпити чаши);
  • поява на абстинентни симптоми при спиране на пиенето (треперене, потене, гадене, тревожност, безсъние, делир);
  • повишаване на толеранса (употребяващият има нужда от все по-големи количества алкохол за постигането на един и същ ефект);
  • постепенно отпадане на други начини за забавление и други интереси (употребяващият отделя все повече време за пиене или за възстановяване след пиенето);
  • употребяващият продължава да пие, въпреки че психичното и/или физическото му здраве са вече увредени (например има чернодробно увреждане или пък страда от депресия в следствие на злоупотребата).

Други знаци, по които може да бъде разпозната проблемната употреба, са:

 • ограничаване на личния репортоар от начини на пиене (употребяващият си създава твърди „навици” за това кога и как да пие – например пие точно по един и същи начин, пие всеки ден или всеки уикенд, без да се съобразява с приетите социални норми за умерено пиене);
  • употребяващият прави опити да спре да пие изобщо или поне през деня, но не успява;
  • често мирише на алкохол, пие тайно, крие алкохол на различни места, прави опити да скрие следите от употребата;
  • семейните отношения се влошават, стават чести скандали, свързани с употребата на алкохол;
  • употребяващият шофира след като е пил, поставя в опасност не само себе си, но и други хора;
  • проблеми в работата и чести отсъствия;
  • проблеми със закона, свързани с употребата на алкохол;
  • категорично отрича, че има проблем, въпреки наличието на множество факти, които сочат, че е така.
гр.Врацаул. Кокиче 14